Garbinga mergšė iš nedžentelmeniškai kariaujančios ministerijos (1/2)


Mano galva, tai visiškai paikai tarsi būtų tik paikas taip kritikuojamas šis naujas 2024-ųjų metų režisieriaus Guy Ritchie filmas The Ministry of Ungentlemanly Warfare (t.y. “Nedžentelmeniško kariavimo ministerija“), kurio scenarijus paremtas Damien Lewis 2014 metų knyga Churchill’s Secret Warriors: The Explosive True Story of the Special Forces Desperadoes of WWII (t.y. “Čerčilio slaptieji kariai: pribloškiančiai tikra istorija apie Antrojo Pasaulinio karo specialiųjų pajėgų nutrūktgalvius“).

Nes taip viskas čia, suprask, juk tik pasakos, kur siužetas perpasakoja savaip jau bukai sumarvelintai žiūrovų kartai tikrą britų SOE diversantų nekonvencinio karo 1942 metų operaciją prieš nacius Gvinėjos įlankoje ”Paštininkas“ (angl. Operation Postmaster).

Ir kad blogis paikame filme yra tiesiog buki naciai ir net jų vadai yra dar bukesni naciai (o tai gal reikia nacistus bukai glorifikuoti kaip Ukrainoje dabar?), ir kad šie žudomi akivaizdžiai psichopatinių tendencijų turinčių “geriečių“ naglosaksų ne prasčiau, nei kokioje kompiuterinio žaidimo “šaudyklėje“ (aš paskutinę, kurią žaidęs, kai jau šita pramoga man galutinai atsibodusi, tai kaip tik buvo apie britų komandosus Norvegijoje – irgi reikėjo išžudyti nacistus, misijos labui dar ką nors susprogdinus).

Bet va britai yra filme visiškai šabloniški džentelmenai (net taip sabotuotojams sabotuojantys sabotažą, aha) su britišku humoru (o suprantantiems angliškai jų dialogai, sakinių konstrukcija ir elgesio manieros suteiks atskirą malonumą!) ir būdingu snobiškumu išžudantys nedžentelmeniškai minėtus bukus nacius tiesiog tuntais, kurie juk, visi žinome ne tik iš sovietinės propagandos, yra totalus blogis čia konkrečiai britų imperijai, ir bendrai Europai bei netgi visam pasauliui (tačiau – nei pusės žodžio apie sovietus per visą filmą!), o ir amerikiečių aktorius, suvaidinęs seriale Reacher, čia vaizduoja daną, apsimetantį neutraliuoju (ne apie šiuolaikines nebinarines voveruškas, o kariavimo puses kalbant) švedu, kai savo šaudymu iš lanko iš esmės dar ir pamėgdžioja… žaliaberetininką John Rambo Vietname, panašiai žudžiusį “komunistus“ (ne, nu viskas tada logiška, aha…).

Visa SOE pagrindinių diversantų įgula škunoje (Dan Smith nuotrauka dėl Lionsgate)

Bet jei jums patiko Quentin Tarantino 2009-ųjų filmas Inglorious Basterds, ir jei smagiai pažiūrėjote BBC 2022-ųjų serialą SAS: Rogue Heroes (beje, minėtas filme danas tarnavęs 62-ame SSRF padalinyje komandosu tiek ir SOE surengtose operacijose, tik ir pačiame SBS bei tuo užsiėmusiame SAS), ir jei patinka, nes iškart žinote, kad Guy Ritchie juk kuria ne jokius istorinius ar su aliuzija į autentišką istoriją, bet būtent pramoginius filmus (kuriuose bent jau tarantiniškai neprisigalvoja sušaudyti kokį “akvarelistą“ Adulį su visa jo Trečiojo Reicho nacistų viršūnėle Paryžiaus kino teatre, holivudiniams žydų kilmės prodiuseriams pritariamai plojant katučių ir nominuojant oskarams, tačiau filme parodytas laivo pagrobimas – dar ir neminimo sovietinio blokbasterio XX amžiaus piratai stiliumi!), tai čia jūs turėsite tik vieną pretenziją – o kodėl taip “senamadiškai“ per trumpai smagumų prifilmuota, nes be galinių titrų sutelpa viskas tik į valandą ir 50 minučių veiksmo ir intrigos!

Filme netgi yra 007 agento James Bond būsimasis sukūrėjas rašytojas Ian Flemming, tarnavęs ne tik minėtų įvykių metu SOE, bet vėliau ir 30-tojo puolamojo komandosų dalinio štabe, kuris, rengiantis operacijai Overlord (t.y. išsilaipinimui Normandijoje 1944-aisiais), buvo dislokuotas Littlehamptone (kur ir man teko pagyventi per vasarą pusmetį 2018-aisiais visiškai prie to paplūdimio, ir lankytis vietiniame muziejuje, ir praeiti pro visas tas jų lankytas vietas, ir karinėje šventėje kalbėtis su SAS klubo rekonstruktoriais, ir iš kur turiu apsčiai visokių įdomių fotografijų savo Instagram paskyroje).

Tačiau mes šitame tinklaraštyje juk susirenkame ne tokių peraugusių berniukų avantiūristiškų nuotykių (nors tai ir tautologija gaunasi angliškai) aptarinėti, tiesa?

* * *

Nes šis filmas iškart gauna didžiulį pliusą iš visų burlaivių mylėtojų, kai jau pirmuosiuose filmo kadruose pamatome gražuolę (o šių burlaivių kitokių nebūna!) škuną Maid of Honor

Ir kai baltai vilkintis nacistas liepia savo abordažinei tokių pačių ginkluotų kultiniais MP-40 “šmaiseriais“ jūrinių nacistų (juk visi Trečiojo Reicho vokiečiai yra tik nacistai, kaip SSRS – tik komunistai!) komandai ją sulaistyti žibalu ir padegti, tai supranti, kad už tokius ketinimus jis ne tik šiaip nacistas su sadistiniais polinkiais (o kokie dar gali būti nacistų esmėje, ką toliau filme pademonstruos gestapininkai su akumuliatoriumi ir, aišku, jau pats blogiausias nacistas, kurį suvaidinęs Til Schweiger?!), bet jis tuo yra dar blogiau ir už nacistų nacistą – tad jo staigus galas suteikia pikdžiugišką jausmą, kad taip šiam niekšui ir reikia!

Tad ir jums, jei dar nenuskuodėte filmo žiūrėti (man pavyko aptikti Youtube įkeltą nemokamai, kol jo po valandėlės jau ir nebeliko dėl autorinių teisių, tad drožkite į kino teatrą šiai pramogai su spragėsiais!), kilo klausimas: o kokia čia škuna “suvaidino“ filme SOE diversantų panaudotą burlaivį Maid of Honor?

* * *

Tai pradėkime nuo šio burlaivio pavadinimo, kuris pažodžiui verčiamas kaip “Garbinga mergina“.

Toks išties toje SOE operacijoje dalyvavęs burlaivis pavadinimu Maid of Honour, bet, turint omeny, kad Guy Ritchie yra britas, mokęsis (bet 15-os metų išmestas iš šios už nepadorų elgesį su “palinksminimui“ aptikta mergina kambaryje) internatinėje (t.y. privačioje ir kokybiškoje savo mokslais) vidurinėje mokykloje, tai pastarasis žodis rašytinas angliškai juk su U kaip honour – ir kas, matyt, yra labai subtilus jo trolingas amerikiečio mažaraščio Quentin Tarantino, kuris savo nuotykinį filmą Inglorious Basterds užrašęs pastarajame žodyje su klaida (turėtų būti ne E, bet A – Bastards), nors ir pats G. Ritchie yra… disleksikas.

Režisierius Guy Ritchie (pirmame plane) škunoje su diversinės operacijos psichopatišką vadą Gus March-Phillips suvaidinusiu Henry Cavill ir škunos “Maid of Honor“ navigatorių bei padegėją Freddy Alvarez suvaidinusiu Henry Golding (foto iš movietitan instagram)

Tai va tie benkartai (angl. bastards), žinia, irgi yra nesantuokinių lytinių santykių pasekmė, kurie neturėdavę teisių į palikimą, net jei kilmingi (o abu G. Ritchie tėvai išsiskyrę ištekėjo kilmingai – tėtukas už baronesės ir perės iš Lordų rūmų, o mamulė – už baroneto, tapdama pati irgi ledi) tėtukai “džentelmeniškai“ šiuos vaikus mylėdavę (buriuotojas ir heraldikas Darius “Olandas“ Bulanavičius jums ir papostringautų, kaip šių herbuose tas būdavo subtiliai pažymima).

O va maid of honor reiškia kita prasme ne tik garbingąją pirmąją pamergę ar kilmingos damos freiliną (ją lydinčią žemesnio statuso patarnaujančią merginą), bet dar ir papudruotą cukrumi pyragiuką (“tartaletę“), bei britų slenge žodis tart dar kaip tik atvirkščiai – ne garbingą pažodžiui, bet išties jau moraliai paklydusią merginą, t.y. kekšę.

Nuotaka pamergių draugijoje – 2023-jųjų jų drapanėlių mados (iš Brides)

Sutikite, šitaip pavadinta škuna (prisimenant ir raganaitės Nensės garbei pavadintą kliperį Cutty Sark) išties turi dvejopą reikšmę, kuris puikiausiai atitinka pagal siužetą ir jos paskirtį – lyg ir garbinga mergina (visi laivai angliškai yra “ji“, ne tik škunos!), kuri išoriškai yra labai patraukli ir “pripudrinta“, kad apsimeta tokia padoria dar ir po svetima “nekalta“ vėliava, o išties yra tik įžūli ir visiškai amorali (su nedžentelmeniškai kariaujančių sėkmės džentelmenų įgula) mergšė, visaip kaip išprievartaujanti priešą ir nugvelbianti iš jų savo grobiu tų “materialius aktyvus“, nepaisant dar ir nekariaujančios šalies (čia – Ispanijos) jurisdikcijos!

Na, o dėl tokio trolingo, tai žodis taip pat jūrinėje žvejyboje juk reiškia ir tralavimą – o ši škuna yra angliškas (nors ir su neutralia švediška vėliava) žvejybinis tinklus traukiantis paskui save traleris (angl. trawler, dažnai ir lietuvių iš rusų kalbos užrašant kaip trauleris su ta nelemta čia U, nors veiksmas juo yra tralavimas, kai angliškai trawling, pats “tralavimas“, ir trolling, kas reikštų velkiavimą“, juk žvejyboje yra visiškai skirtingi būdai!).

* * *

Tai va filme, reikia pasakyti, išties nufilmuota vokiečių (sic!) škuna Ethel von Brixham.

Dar stakseline buvusi škuna 1987-aisiais prie Kylio (iš vikės)

Kurios pavadinimas irgi susišaukia su filmo škunos pavadinimu, nes Ethel yra senoviškas angliškas merginos vardas, kuris reiškia “kilminga“, o amerikietiškai publikai tokiu vardu buvo žinoma ir senatoriaus bei kandidato į JAV prezidentus (irgi nušautas kaip ir jo vyresnis brolis JFK, kai pastarasis buvęs dar ir buriuotoju) Roberto Kenedžio žmona – aišku, šios detalės filme niekaip amerikietiškai auditorijai neakcentuojamos, kaip ir nemačiau, kad būtų per šį vardą reklamuojama vokiška škuna.

Dar Etelė išvirtusi ir į dabar įprastines mums Adelę bei Adelaidę, ir netgi vyrišką Adolfą (sic!) bei Albertą, nekalbant apie tokį vardą, kaip Audrey, tad pastarasis juk – mums skamba kaip lietuviškas moteriškas vardas Audronė ar Audra, kas jau ne su kilmingumu, bet mums su audra siejasi, ir va mums škuna tokiu “štormišku“ pavadinimu tikrai labiau patiktų, nes, kas tą pamiršę, bet juk laivė Audra kartu su laivėmis Lietuva ir Dailė 1989 metais perburiavo per Atlantą, išsikeldami dar ir Trispalves kaip savo laivo vėliavas vietoje raudonosios SSRS su pjautuvu ir kūju.

“Lietuviška Ethel“Audra (pirmoji iš baltųjų), po jos Lietuva ir Dailė 1989 m. gegužę Dangėje (foto Antanas Stanevičius) 

Na, o von Brixham – tai vokiškai tas von irgi su pretenzija į “kilmingumą“, bet išties tereiškia “iš Briksemo“, kuris yra pietvakarių Anglijos Devono grafystėje (anksčiau vadinamame Devonšyre), vakaruose ribodamasis su Kornvaliu, rytuose – su Somersetu ir Dorsetu, o šiaurėje šalia žymiojo savo locmaniškais kuteriais ir pavogingumu laivybai Bristolio kanalo bei pietuose pakrantėje ribodamasis su Lamanšu arba Anglijos Kanalu, kaip jį čiabuviai vadina, ir kur šioje grafystėje yra įsikūrusi britų Royal Navy pagrindinė karo laivyno bazė Plymuto uostamiestyje.

Nors pati šios grafystės sostinė yra mažesniame Exeter mieste, kai Brixham – vis dar vienas didžiausių Anglijoje, nors ir ne Jungtinėje Karalystėje, žvejybinis uostas. O ir grafystės vėliava su šv. Jurgio baltu kryžiumi juodais apvadais žaliame lauke kažkiek artimomis spalvomis ir dizainu panaši gal į filme škunoje išsikeltą švedišką.

Briksemo padėtis Devono grafystėje ir pati grafystė Britanijoje (žemėlapis iš The Sun)

Dar įdomiau, ko aš net nežinojau, kad pačiame Brikseme, kuris pavadinimu panašus į Londono pietuose esantį Brikstoną (kaip dainuoja Robbie Williams – “į Alytų pirkti plytų“), tai irgi stovi priraištuota turistams dar viena “licencijuoto pirato“ sero Francis Drake galeono Golden Hinde antroji replika.

Bet kokia Londone tai vis tik plaukiojanti, o ne ant žvejybinės baržos kaip brikseminė, Golden Hinde II stovi prie Londono tilto (taip, pavadinimas kvailas tiek pat, kiek Vilniaus gatvė Vilniuje) pakeliui link William Shakespear teatro Globe replikos (praeinant ten Temzės pietine pakrante dar ir žymiojo admiraliteto administratoriaus ir vyr.sekretoriaus Samuel Pepys mėgtą “Inkaro“ aludę, kuris aprašęs ir pirmąsias buriavimo varžybas, jei pamenate).

Briksemo įlankoje stovinti “replika“ vaizduoja Francis Drake galeoną “Golden Hinde“ (foto iš quaysidehotel)

Ir nemanau, kad Guy Ritchie išties tiek domėjosi istorija, bet būtent Brikseme 1688-ųjų lapkričio 5 dieną išsilaipino olandų (Dariui, ahoy!) karalius Vilius III Apelsininis (t.y. William of Orange arba King William III), šio britų aristokratijos sąmokslo prieš karalių Jokūbą II, pavadinto “Šlovinga revoliucija“ (angl. Glorious Revolution), dėka tapęs su savo angliška žmona Maryte, kuri buvo nuverstojo karaliaus dukra, dar ir taip “legaliai“ Jungtinės Karalystės karaliumi, po ko ir ten prasidėjo tas žemažemių atneštas užkratas, dabar vadinamas kapitalizmu.

Bet, kaip matote, toji škuna Etelė iš Briksemo net ir čia labai jau net ir savo esamu pavadinimu susišaukia su filmo škunos “garbingos mergšės“ pavadinimu.

* * *

(kita dalis – bus čia)

Ahoy!


Didelis ačiū rėmėjams Patreon, kur šis įrašas visa apimtimi iškart buvo publikuotas 2024-05-23, o taip pat dar dėkoju atskirai balsuojantiems savo pinigais per PayPal!

Parašyk atsiliepimą čia:

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.