Prasidedant 2011-iesiems


Daugelis mėgsta apžvelgti metų darbus ir įvykius iki Kalėdų – tuomet kaip ir ateina laikas apibendrinimams. Kadangi žodžiaspaudės blog(i)fermoje šis tinklaraštis startavo tik gegužės mėnesį, perkėlus senus įrašus iš gyvžurnalio, tai labai jau sekti mada ir tos suvestinės daryti sau nebuvo didesnio poreikio. Juolab, kad laukė kalėdinė kelionė į Vokietiją (teigiamas dalykas – parsivežiau jau šių metų naujausią lenkų buriavimo žurnalo “Žagle“ numerį! Neigiamas – gruodžio mėnesio žurnalo neradau, ir dabar Latvijos locijos su “skyle“…).

Nelabai paisiau patarimo (beje, labai gero ir teisingo!) nekeisti bloginimo platformos, nes tai bemaž be išimčių veda į auditorijos praradimą. Greičiausiai, kad taip nutiko ir man (o į kai kuriuos buvusius skaitytojus tai galiu netgi pirštu baksnoti – shame on you!). Bet norėjosi pakeisti, o privalumų radau čia daugiau (yra ir keli trūkumai, ko pasigendu, lyginant su LJ – tarkime, archyvavimo bei publikavimo laike pirmyn).

Reklamos davėjų nepritraukiau (tai kad tokio tikslo sau ir nekėliau), bet gal ne vien jiems įdomesnė tokia statistinė informacija, kurią pateikia wordpress.com?

Iš viso peržiūrų yra 9462 per metus (ar derėtų sakyti – per gerą pusmetį?), daugiausiai buvo spalį (1525), mažiausiai žiūrėta liepą (802), kas gal suprantama, turint omeny ir mano rašymą (ar nerašymą) bei navigacinio sezono įkarštį, darantį įtaką ir skaitomumui dėl šio žurnalo specifikos.

Vidutiniškai per dieną šis tinklaraštis peržiūrimas 34 kartus (skaičiuojama ne lankytojai, o kiek lankytojas temų žiūrėjo, atmetant pasikartojančius tiek spustelėjimus, tiek ir lankytojus), didžiausias vidurkis fiksuotas spalį (va, kaip tik baigėsi navigacija!) – 49, tačiau aktyviausios peržiūromis dienos būta rugsėjo 28-osios – 138 peržiūros. Vakar, antai, būta net 91 peržiūra (darbo savaitės pradžiai būdingiau), kas parodo, kad po švenčių jau atsipaipaliota!

Labai tikėtina, kad GŠG tipo tinklaraščiai, panašios specializacijos į maniškę ar kitomis temomis rašantys, ir pateikiantys ekspres-žinutes kone kasdien, lankomumą turi ženkliai didesnį. Na, bet jie nesiskelbė, todėl neturiu kaip palyginti, o mane kol kas tenkina ir šie skaičiai, nes esu dėkingas, kad skaitote – vis tik surašau ne tekstą greitai akimis permesti (ir čia pat pamiršti) ar sudedu tik mėgėjiškus paveiksliukus pervertimui.

Noriu, kad tekstai turėtų išliekamąją vertę (pasirauskite archyvuose, pasirauskite…), net jei ne visuomet temą pavyksta taip perteikti. Aš negaliu (o ir nenoriu) leisti kasdien čia reikalauti sau dėmesio nereikšmingais paspygavimais ar tvirstelėjimais, nors visumoje bloginimas gal dabar tik taip jau, deja, įsivaizduojamas. Gal netgi derėtų pereiti į spausdintą formatą (paraiškos prenumeratai priimamos darbo dienomis popiet iki pusvaldžio prieš užsidarant alkoholio prekybos taškams).

Tinklaraštyje šiuo metu yra 9 rubrikos, vadinamos “kategorijomis“, 152 įrašai ir 716 komentarų. Turint omeny kokybiškai aukštesnę šio tinklaraščio skaitytojų sudėtį (tai žmonės, kurie yra gerokai užimti, bet moka iš tikro skaityti, o ne įžiūrėti tekste tik menamą špygą), tai pastarasis skaičius yra neprastas feedback mano rašymui, ir prašau nesidrovėti kritiką ir atsiliepimus reikšti ir ateityje.

Net nekeista, kad man neteko nei vieno komentatoriaus ar konkrečiai troll_io ban_yti, o tai irgi daug pasako apie skaitytojų aukštesnį intelektinį ir kultūrinį lygį (čia komplimentas jums!) arba jų skalsos trūkumą (čia kuklinuosi).

* * *

Tai tiek tos statistikos, o kas gero nutiko buriavime man per 2010 metus?

Pirmiausia, tai po pernykštės “sausros“, grįžau į Mozūrus. Kelionės aprašymą tęsiu, nors užsimojau per daug detaliai ir smulkmeniškai aprašyti. Bet negi dabar mesi pusiaukelėje (oi ne – jau į pabaigą!)? Teks baigti, o kitus aprašymus pasižadu padaryti tikrai daug kompaktiškesniais suskaitymui.

O pasiskaityti (juolab, kad įdedu nedidelėmis dalimis) rekomenduočiau vis tiek, jei kas planuojate ar sugalvosite ten nukakti paplaukioti. Kaip ir rašau “Keliaukim“ puslapyje, ten buriavimas yra ne šiaip poilsinis ar pramoginis, o turistinis ir netgi istoriškai pažintinis, nors kai kas ir pazirzentų, kad aš iš smulkmenų išspaudžiu dideles istorijas, pranokstančias žodžiakiekiais ir kokius “Būtovės slėpinius“, o savo reikšmingumu tampančias būtinomis vos ne įtraukti į mokyklinių istorijos vadovėlių programą… Na, bent jau bendram išprusimui ir išsilavinimui, tikiuosi, jos nekenkia.

Antra, tai išvykau IYT (International Yachtmaster Training) diplomo į Turkiją – į vieną seniausių IYT offshore mokyklų (ne, YT – tai ne Yachting Turkey!). Greta amerikiečių ASA ir pas mus geriau išreklamuotų britų RYA, JAV registruota IYT programa yra viena iš trijų tarptautinių buriavimo apmokymų “banginių“ pasaulyje, kurios diplomai pripažįstami visame civilizuotame pasaulyje (šiemet pagaliau ir Rusija teikėsi “skaitytis“). Jų mokyklos yra ir kaimynystėje, beje – Lenkijoje ir Latvijoje.

Dvisavaitinį kiek “pagreitintą“ (vis tik patirties būta) kursą praėjau sėkmingai, gavau Bareboat Skipper diplomą bei VHF Radio Operator mėgėjišką licenciją, tad galiu dabar jau nuomotis jachtas užsienio čarterio bendrovėse ir jau savarankiškai buriuoti jūroje (ypač, kur jūra meilesnė ir klimatas šiltesnis), o ko daugiau reik?

Nebent tai, kad pašnekėjau su mokyklos savininku prieš šiam išplaukiant į lenktynes aplink pasaulį, tai apsižiūrėjom, kad iš Lietuvos esu pirmas, bet, tikėsimės, ne paskutinis. Labai nesunkiai tad nominavo mane jo mokyklos agentu (“наглость – второе счастье“ – rus. patarlė), tik aš dar su VMI neišsiaiškinau, kiek visokių šikonyčių deklaruojama kova su “šešėliu“ ir tradicinė šios valdančiosios konservatorių krikdemų partijos nemeilė smulkiam ir vidutiniam verslui man dabar kirstų jei ne per snapą, tai per kišenę, jei imčiausi vis tik ne žodžiais, o darbais mylėti tėvynę atstovauti IYT mokyklą. Tegyvuoja plikis ir blondinės!

Be to, tos dvi savaitės Turkijos pakrantėje neprailgo ir pažintine prasme. Aprašymas dar bus (tikrai kitoks ir trumpesnis už mozūriškąjį!), o man teko proga (vien progos suorganizavimas – atskiro veiksmo romano vertas!) peržiūrėti ne tik įprastinį mokyklos plaukimo maršrutą (nors ir ne visą iki galo, suprantama) Marmaris – Bodrumas, bet ir plaukti į “priešingą“ pusę link Fetijos, tad apylinkes teko iššniukštinėti gana gerai, ko, būdami ne vietiniais, kitąkart gal ir nepastebėtumėte ar nežinotumėte (nors ir susaninai, kaip sako mūsų protėvių Abiejų Tautų Respublikoje patirtis, paklydę į pelkes nuklysta), o į vieną nerealią (!) viečikę tai gavom personalinį pakvietimą (ir sulaužėm naktį jiems klampę pirse).

Turkiškas įdegis vis dar išlikęs. Ir suprantama, kad noriu dar ir dar (jei yra buriavimo rojus, tai ta pakrantė – jo filialas), o buriuoti ten galima ir ne vasaros sezono metu. O kad parsivežiau lociją ir jūrlapius – galima planuoti jau ir kelionę!

* * *

Kas laukia jau 2011 metais?

Ketinu tęsti šio tinklaraščio rašymą, ir gal netgi įdėdamas bent po vieną įrašą kas savaitę (bijau žadėti).

Kardinaliai visko jame keisti neketinu, o ką derėtų papildyti arba iš viso mesti, patarti galite kad ir komentaruose. Rubrikos išliks irgi tos pačios, nebent atsirastų kokia papildoma ar esama skiltų į kelias. Bet apie tai, kas ir kaip čia rašoma, įspūdį jau susidarėte.

Ir jei laisvalaikiu pasiskaityti mano rašinius gali ne tik buriuotojai (o dažniausiai kaip tik ne jie ir skaito), tai didesni prioritetai šiems ir šioms ir bus toliau skiriami. Aišku, galėčiau skatinti jau buriuotojų diskusijas kokiomis aštresnėmis ar aktualesnėmis temomis (kad ir “klasikinė versus šiuolaikinė navigacija“), bet čia ne forumas ir, pastebėjau, ginčai kyla retai (“su tokiu pasiginčysi…“), kaip ir, sakau atvirai, atsainus Baltijos krabų vilkų požiūris į mane, kaip “netikrą“ ar “snobą“, užkirs kelią šitam ateityje, bet negi dabar imsi gerintis?…

Pats ketinu (jau matau, kaip dievulis aukštybėse kikena pradžioje į kumštuką, o po to jau kvatosis visa gerkle metų eigoje…) vėl buriuoti Mozūruose (gal netgi keliskart), organizuoti dvisavaitinę kelionę Turikijoje (viena grupė plauktų į vieną pusę, o kita – atgaliniu keliu), gal netgi buriuoti Kuršių mariose savaitėlę (bus matyti – infrastruktūros nebuvimas ganėtinai atbaido nuo tuščio nervų gadinimo ir laiko gaišinimo). Jei koks tikresnis už mane buriuotojas pasikvies dienelei ar pusdieniui į savo laivę ir nebūsiu pririštas už kojos prie radijatoriaus kažkur kitur užimtas, tai iškart dėkoju už kvietimą (naglai siūlausi, principe).

Yra dar keli projektai galvoje, susiję su buriavimu, bet viskas remiasi ne tik į laiką, o ir į pinigus, tai svajoti niekam neuždrausta, o juokinti dievus – yra viena, kai juokinti auditoriją – kita.

O jums svajoti linkiu ir šiais metais, ir kad diduma tų svajonių turėtų savo greitą išsipildymo terminą!

Ahoy!

* * *

Post Scriptum. Jau parašius, atėjo iš žodžiaspaudės štai šis pranešimas į paštą, kuriuo pasidalinsiu (kalba netaisyta):

The stats helper monkeys at WordPress.com mulled over how this blog did in 2010, and here’s a high level summary of its overall blog health:

Healthy blog!

The Blog-Health-o-Meter™ reads Wow.

Crunchy numbers

Featured image

A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 9,400 times in 2010. That’s about 23 full 747s.

In 2010, there were 67 new posts, growing the total archive of this blog to 152 posts. There were 228 pictures uploaded, taking up a total of 63mb. That’s about 4 pictures per week.

The busiest day of the year was September 28th with 138 views. The most popular post that day was Claudia Myatt: “Eime buriuoti. Praktinis vadovėlis, skirtas vaikams“ – ir dar šis tas ta tema.

Where did they come from?

The top referring sites in 2010 were lbs.lt, nauticalis.livejournal.com, Google Reader, facebook.com, and lt.wordpress.com.

Some visitors came searching, mostly for nauticalis, brabander, jureiviskas mazgas, jureiviski mazgai, and laivai ir jurininkai. (žr. žemiau Top-50 mano atrinktų įdomesnių paieškų…)

Attractions in 2010

These are the posts and pages that got the most views in 2010.

1

Claudia Myatt: “Eime buriuoti. Praktinis vadovėlis, skirtas vaikams“ – ir dar šis tas ta tema August 2010
18 comments

2

Reikalingų mazgų sistema: minimum minimorum June 2010
13 comments and 1 Like on WordPress.com,

3

Stiebus lauk, arba Kaip “Brabander“ vėliavomis maskuojasi June 2010
22 comments

4

Geltonasis Jackus, arba Kaip muitinė dalina gerumą May 2010
10 comments

5

Kepšė ir dar šis tas apie jas May 2010
2 comments

* * *

Savo ruožtu, aš pasidalinsiu Top-50 įdomesnių paieškų, kurios atvedė į mano žurnalą. Ir kai kurioms tikrai gal netgi man derėtų parašyti po atskirą temą-atsakymą (mano replikos skliausteliuose):

1. 90 jo jubiliejaus eiles (o dar sako, kad žmonės Lietuvoje tiek negyvena…)
2. akiu sumezgimas is blogos puses (mezgimo būrelis žiemai – ne tik buriuotojams!)
3. baltu lanku honoraro (aš irgi noriu!)
4. batraisciu risimo budai ir batraisciu schemos (ne mažiau aktuali tema už karate diržo užsirišimą!)
5. butelis simbolis (svarbu, kas jame, ir ne simboliškai…)
6. dieve saugok mus nuo kursiu’ (o dar sako, kad Lietuvos nelaimė yra komunistai ir konservatoriai…)
7. eilerasciai apie laivus (turiu laivelį mažą, plonų plonų lentučių, padarė jį man tėtis, kad jūrininku būčiau!)
8. ginaičių dvaras (o!…)
9. hitlerio pasikesinimas vieta (būta apie 20 – kuri domina?)
10. japonų marinistika (100 Fuji kalno vaizdų, pvz.)
11. ka daryti kai pasiklysti (let’s panic!)
12. kada bus jonines 2010 (gal per Jonines, kaip įprastai?)
13. kaip asiliukas neteko uodegeles (Pelėda “surado“)
14. kaip daryt is popieraus laiva (kuris domina, nes žinau du būdus – burlaiviuko ir garlaiviuko?)
15. kaip pasigaminti skanas vistienos kulseles (ir dar apie kepimo laiką ir pan. būna)
16. kaip prisišaukti balandi is tikro (pradžiai – paslėpti katę?)
17. kaip rašosi tikroji eta raidė? (gal šitaip: @)
18. kaip uzsiristi karate dirza (labai populiari paieška – osu!)
19. kaklo isleidimas neriant vaseliu (kur aš nukišau savo vąšelį?…)
20. karo laivas galera 5 laivo dalys (galera galerai nelygu)
21. kas turi kelti mokyklos veliava (čia yra garbinga pareiga arba… tiesiog ūkvedžio darbas)
22. kavianskas (tautybė)
23. kepurių fasonai (prakalbinkim Juozuką?…)
24. kiek vikingu laive buvo irkluotoju (kuriame laive?)
25. kodėl pabrango kava (spekuliantų ir oligopolistų darbas!)
26. kodel vikingai kai atrado amerika niekam nepranese (tuomet dar nebuvo Wikileaks?)
27. kosminio laivo statimas (užmojai gi!)
28. kur isigyti juru kapitono kepure (KAM ar KJP aprūpinimo skyriuje gal?)
29. kurioje puseje teka saule rytuose (priešingoje vakarams? Svarbu, neklausti Ušacko…)
30. lietuvos grafu gyvenimo peripetijos (istorinis gyvenimo būdo žurnalas “Sztyljusz“)
31. lopyti dzinsai (tinkami mechanikams)
32. mike pukuotukas rusiskas (jei jau taip, tai Vinipūchas)
33. odisejas namu ilgesys (ech…)
34. pauzė (…)
35. peleda uralo (čia epitetas?…)
36. pries veja nepapusi pries vandeni nepaplauksi ka tai reiskia? (reiškia, kad aukščiau bambos neiššoksi)
37. prūsijos valdovo dvaras (kurio?)
38. rankos pirstu pavadinimai (nykštys, smilius/rodomasis/smaližius, didysis/vidurinis, bevardis/žiedelis, mažylis)
39. romėnų imperatoriaus šūkis: skaldyk ir valdyk (vienybė težydi!)
40. skaičiuoju iki trijų, daugiau nemoku (štai prie ko privedė tautinis švietimas!)
41. skirtumai skuna brigantina (atsakau: vien įstrižos vs dvistiebė, kur tiesios su įstrižomis)
42. sukelta sukuosena (Elvis left the building!)
43. šulinių dangčiai iš plastmasės (prakeikti metalo vagys!)
44. tarakonai kipre (brrrr!….)
45. tautine kepure (juoda beisbolo kepurėlė ant skustos galvos)
46. triju kartu geneologinis medis (tik trijų? Antai, žydai privalo žinoti iki šeštos kartos imtinai!)
47. vaikiskos piratines skareles (na, nesikuklinkite – gi sau perkate…)
48. vien tik auksas valdo mus (rusiškame buvo: “žmonės žūva dėl metalo“)
49. vikingu veliavos (neturėjo kaip ir romėnai – atsirado, berods, tik ankstyvoje krikščionybėje)
50. vilnele bek i vilija o vilija i nemuna (nepamenu, ką ten mylime labiau ir už gyvenimą – laisvę?)

Mano asmenine nu0mone, tai trejetukas geriausių paieškų būtų gal Nr. 26 ir 29 bei, toks asmeninis inner joke – Nr. 8…

* * *

Tad skaitykite, ir skaitydami tatai permanykite! Ahoy!

Komentarų: 1

  1. domina ats į 14;) vaikystėj, pamenu, lankstydavom laivelius, ir paskui transformuodavom į garlaivius. o daba nebeprisimenu, kaip.. tiesa, laivą vis dar moku išlankstyt:)

    sakyčiau, visai neblogi rezultatai, kaip “emigrantui“;) įdomiai rašai, skaitysiu ir toliau;) gal net pradėsiu šį tą apie buriavimą nutuokt.. nors, kaip neburiuojančiai, man įdomesni “lyriniai nukrypimai“ nuo grynai buriavimo aprašymų.

    sėkmės ir ateinančiais;) ir noro rašyt ir dalintis surasta info. ir netingėjimo pasiknist tos info ieškant;)

    Patinka

    1. Reiks kada jei ne rubriką, tai tikrai įrašą daryti “origami“… 🙂

      Ačiū už komplimentus ir palinkėjimus!

      Aš jau įsitikinau, kad mane skaito dažniausiai kaip tik ne buriuotojai – tiems, matomai, aš neturiu ką pasakyti, arba jie ir taip geriau žino už mane, arba neranda nieko sau čia įdomaus. Tad ir ateityje ketinu orientuotis į “netikrus“ ir “prijaučiančius“. Todėl lyrinių nukrypimų bus… 😉

      Patinka

      1. admin panelėje, iš kairės, susirandi Tools, išskleidi ir randi export
        paskui tik lieka nurodyt datas ir kita norimą info ir gausi xml failą

        Patinka

        1. Nelabai gavosi pabandžius… 🙂 Ir ne dėl to, kad žodį “parsisiųsti“ jie parašė su klaida. Priežastis, matyt, slypi štai čia: “Once you’ve saved the download file, you can use the Import function on another WordPress site to import this site.“ – nes man nereikia importuoti į kitą tinklapį.

          Man norisi išsisaugoti atskiru failu (panašiai, kaip LJ archyve daro), kad ir pdf. Čia gi duoda tokį kaip ir “torrentą“, kurio dėka gali persikelti (importuoti). 😦

          Patinka

            1. Šitas veikia! Ačiū! 🙂 Sudėjo Mozūrų pasakojimus į pdf_ą. Viena bėda – formatavimą išmėtė (nėra kursyvo ir pajuodinimo), o visas lietuviškas raides tarsi pabrėžtinai sudėjo didesniu šriftu, nei kito teksto… 😀

              Bet nuotraukos ir pats tekstas likęs, o tai ir yra svarbiausia.

              Patinka

  2. Na, puoliau ir aš ieškoti Ginaičių dvaro, lyg ir negirdėtas, bet, pasirodo, tik piliakalnis toks besąs 🙂

    Dar dėl Nr. 29. Iš tėvo pasakojimų: eina jis kartą vėlai vakare Kaliningrade, o priešais ateina pasiklydęs žmogus ir klausia: “скажите, где тут противопаложная сторона?“

    Patinka

    1. Va matai – gal ten ir dvaro būta! 😀

      Ušackas irgi blaivas buvo, kai paryčiui ėjo su Marčiulioniu ant Palangos tilto saulės tekėjimo pasitikti… 😉

      Patinka

Parašyk atsiliepimą čia:

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.