Kur kurėnų regatos?


Simas Knapkis statosi sau kurėną. O Dainius Šilgalis baigia restauruoti praeito amžiaus pradžios klasikinę laivę. Bodrume (Turkijoje) gi kasmet vyksta guletų regata.

Sakysite, Šerlokai, o kokia nors dedukcinė koreliacija tarp šių įvykių yra?…

Aišku, kad yra! Elementaru, Vatsonai – į šį klausimą geriausia atsakyti taip, kaip įprasta Odesoje, pradedant nuo galo.

Nors kiek buriavau Turkije bei Graikijos Egėjuje, ir kiek mačiau turkiškus guletus (taip vadinasi jų klasikiniai burlaiviai, naudojami kruizams), tačiau nei vienas jų nebūdavo iškėlęs burių. Taip, stiebus visi turi. Taip, jie iš tiesų yra ne motorlaiviai, o burlaiviai. Bet ištisai purpsi varikliu. Kai kas pajuokavo, kad burdėkliuose (lazy jack) prie buomų nebent šieną vežiojasi, o ne suvyniotas bures.

Guletų ir klasikinių burlaivių regata Bodrume (iš examiner.com)

Ir vis tik tie laivai bent kartą metuose bures išskleidžia, varžydamiesi klasikinių laivų regatoje, kuri startuoja iš Bodrumo, buvusio graikiškojo Halikarnaso – istorijos tėvo Herodoto gimtinės ir mauzoliejaus kilmės vietos.

Tai iš tiesų įspūdingas reginys! Ir taip pat tai yra tarptautinis renginys, pritraukiantis ir ne vien vietinės spaudos dėmesį.

Turkiškų guletų regatos aprašymas vokiškame laikraštyje (iš gulet.net)

Tada aš pasiteiravau Dainiaus, o kiek Lietuvoje iš tiesų yra klasikinių laivių – bent jau yra tiek, kad būtų galima surengti nors ir vietinės reikšmės, bet išskirtinai tokių laivukų regatą?

Jis patikino, kad yra daugiau, nei aš numanau, ir kad regatą visiškai realiai galima ir Lietuvoje surengti. Maža to, baigs jis poliruoti savosios visas atrestauruotas dalis, nuleis į vandenį – ir… užtikrino, kad ta mintis apie tokių laivių regatą knibžda jo galvoje ne nuo vakar, todėl visai tikėtina, kad netgi pavyks ją organizuoti.

Žodžiu, gal aš išduodu jo planus, bet jo optimizmas ir planai tikrai nudžiugino.

Bušprito puošmenos būna ne vien po juo (iš bluecruise.org)

O po to Simas į FB sumetė visą krūvą tarpukario nuotraukų, kuriose… aš matau besivaržančius kurėnus!

Preilos žvejų regata 1936-1938 metai, organizuota Klaipėdos jachtklubo (iš Mato Veličkos laiškų)

Žvejų regata Klaipėdoje, manoma, per Jūros šventę (iš Mato Veličkos laiškų)

Prizai – tinklai. Dabartiniai žvejai varžytųsi gal tik traukdami tinklus, o prizas būtų – kurėnas su burėmis, nes buriuoti jie jau nebemoka.

Tai ar kuris nustebo, kad aš prikibau su panašiu klausimu kaip Dainiui ir prie Simo?…

Nors regatos – ne tos temos, kuriomis rašyčiau: įspūdžiai iš RS-280 Kauno mariose yra ganėtinai senoki ir priblėsią, rašydamas apie America’s Cup ar Volvo Ocean Race aš dėmesį kreipiu visai ne į pačias varžytuves ar matavimosi škertikais ypatumus, o ir artimiausią man laike bei erdvėje Galvės taurę aš bent jau kol kas tik anonsavau, nei kad aprašiau.

Ką sau manote?

Simas mano akyse dabar yra ne tik kurėnų ekspertas (ne šiaip skiria vytinę nuo kurėno, bet ir venterinę nuo ungurinės, ar kokios ten dar jos yra), bet ir, nustebsite, jau įvykusių (!) kurėnų regatų enciklopedistas!

Taigi, jo žodžiais, jau mes turime ir įvykusias kurėnų regatas, ir netgi kurėnų regatų čempionus. Cituoju Simą:

Yra buvęs kurėnų pasaulio čempionatas, kurį organizavo Valinskas. Dalyvavo “Kuršis“ (a.a. kapitonas Rimkus) ir “Oma“ (kapitonas Burkšas). Laimėjo Burkšas.

Dar yra buvusios lenktynės tarp “Sud“ (kapitonas Adomavičius-vyresnysis) ir “Kuršio“ (kapitonas Rimkus), laimėjo “Sud“.

Kaip matote, turime ir čempionus, ir match-race nugalėtojus. Netgi galimos varžybos tarp “Oma“ ir “Sud“, nustatant, kurio kobinis statesnis.

Net nežinojau, ir, spėju, ne vienam skaitytojui tai irgi yra naujiena. Informacijos labai daug nebūta, gal kad 2004 metais rastum, jog Kuršmarių regatos metu vyko ir “simbolinė parodomoji“ kurėnų regata.

O juk tikrai būtų smagu turėti tradicinę regatą, kartu ir klasikinius laivus įtraukiant (kai tik Dainius poliravimus baigs)! Manau, kad tai būtų ne tik sportinis, bet ir iš tiesų kultūrinis renginys. Pavertus tradicija – iš viso būtų šaunu, nes juk tai vis tik yra ir mūsų istorija! Iš esmės, atgaivinta istorija, išsklaidanti abejones, ar jau esame jūrinė tauta, ar dar tik vis ketiname ja tapti.

Juolab, kad šie laivai, tiek patys kurėnai, tiek ir atrestauruoti klasikiniai, nusipelno didesnio dėmesio. Ir žmonės, kurie negaili laiko ir savo rankas pridėti prie medžio, kad tas plauktų, įsikinkęs vėją, nusipelno ne tik dėmesio, bet ir pagarbos.

Preilos žvejų regata prieš startą (iš Mato Veličkos laiškų)

Kažkaip tikiu, kad mano vilčiai tokią lietuvišką regatą pamatyti bus lemta įvykti. Nematau, kuo čia mūsiškiai laivininkai yra prastesni už turkus ar netgi anglus, besivaržančius Temzės baržomis. Na ir kas, kad tai nebus ISAF ar LBS sportinis renginys? Yra svarbesnių ir gilesnių dalykų visame tame… Ir matau, kad ne aš vienas taip galvoju.

O jei taip, tada – tik laiko klausimas, kada tai įvyks.

Nes Kuršmarės laukia. Mūsų Kuršmarės.

* * *

Ir tai įvyko 2012 metų rugpjūčio 4 dieną.

Komentarų: 8

  1. Esu matęs plaukdamas mariomis kokius 8 kurėnus vienu metu. Ištisas laivynas. Aš irgi žaviuosi šiais laivais. Netgi vienais metais išsireikalavau, kad kurėnas būtų atvaizduotas Kuršių marių regatos emblemoje (“Kuršių marios“ ir “Kurėnas“ – jei nėra nieko bendro, galite mesti į mane akmenį). Bet vėliau vėl psiaudo-ORC-spotsmenai nusisuko nuo savo šaknų ir vėl viskas tapo po senovei, t.y. blogai, nes lietuviai tokia įdomi tauta – jiems viskas, kas sava, yra prasčiau, nei kas svetima. Tiesiog liga kažkokia. Chroniškas nukvakimas, vadinasi. Turime simbolius, kalbą, didvyrius, tačiau niekaip nesudedame į vieną vietą, neaprašome ir nepradedame tuo didžiuotis. Neseniai buvau Antigvoje. Negrai šypsosi, nėra įkyrūs, gyvena gerai, o svarbiasia, didžiuojasi savo sala ir tuo, kad jie joje gyvena. Bet didžiuojasi be įtampos veiduose ir smegenyse. Atsipalaidavę ir su humoru. Pasirodo, jų prezidentas – geras marketingistas. Jis sugebėjo visus įtikinti, kad jie yra šaunuoliai. Ir visi džiaugiasi. O pas mus vis kalbama, kad mes kažkokie šleivi, kreivi, pedofilai, tesėjų žudikai su aštriais dantimis ir beisbolo lazdomis. Taip ėmus ir iškaršus kailį tai žiniasklaidai, kuri mums visiems protą žaloja ir sulygina mus visus su pačiomis atgrasiausiomis mūsų tautos atliekomis. Tada gal ir mūsų istorija ir paveldas mums patiems kitaip nušvis ir atsisuksime mes veidu į taikas pas mus gražu, o ne į tai kas pas kaimyną neblogai.

    Patinka

    1. Kurėnai ir klasikiniai galėtų tikrai tilpti KMR formate kaip atskiros klasės, o ne vien turėti “simbolinę regatą“, kaip keliskart yra nutikę. Ir organizacine prasme tai labai daug problemų nesudarytų, spėju. Bet tai ar reiktų to tikėtis iš LBSo ar KMRo organizatorių?… Na, švelniai tariant, jiems nerūpi. Jei ateitų kas ir padarytų viską bei žiedą pabučiuotų, tada taip – garbė tenka LBSui, tai priimtų. Priešingu atveju, KMR ir lieka tiesiog dar vienu ISAF (?) ar, tiksliau, gal ORC stiliaus renginiu.

      Visai tikėtina, kad jei ne šiemet, tai kitais metais Simas, Dainius ir Romas šitą regatą sau ir draugams suorganizuos. Aš bent jau pabaksnosiu, kad nesidrovėtų. Ir nesvarbu, bus jie KMR formate, ar bus atskira regata, ar kokios Jūros šventės ar Neringos dienų fone. Jei galėsiu, tai ir aš kažkiek prisidėsiu. Nes nors ir neremiu sportinio buriavimo, bet kurėnai ir klasikiniai – jau man tinka pagal veiklos pobūdį.

      Kas dėl nuotaikų, tai labai pasiilgstu Graikijos, o ypač Turkijos. Po pastarosios buvau dvi savaites kaip apsirūkęs, šeima susišnekėti negalėjo. 😀 O paskui visa lietuviška piktdžiuga vėl pramušė mano “komą“. Dažniau reiktų nešdintis man į tuos kraštus buriuoti, manau. Namelis pensijoje kokioje Nisyros saloje Nikia miestelyje visai būtų gerai, ir net žmonai mintis patinka. Belieka dar kiek pasitaupyti ir tą padaryti.

      Nes baisu aštrandančių tautiečių, ginkluotų lazdomis, susibūrusių į pedofilų klaną. Nors baisiau gal tie, kur purpuriniais kiedesiais už Linčą kovoja.

      Patinka

Parašyk atsiliepimą čia:

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.