Dabar jau yra


Mes kartais informaciją, dykai ir lengvai prieinamą internete, priimame kaip savaiminę duotybę – pagūglinai, ir jau turi.

Kitąkart dar paspėlioji, ką ten rašo, ar yra iš tikro tiesa, ar ten ne faktai, o interpretacijos. Dažnai atsijoji visokius niekus ir paieškos rezultatus ne į temą, trumpam stabtelėjęs prie tuo pačiu išžvejotų nuogų mergų nuotraukų. Lyg ir ne jų ieškojai, bet vis tiek malonu, tai labai skųstis negali.

Tiesą sakant, jau taip įpratom ieškoti kokių nors duomenų internete, kad wikipedia.org dažniausiai jau pakeičia popierinę enciklopediją. Nors pirmoji ir yra kupina pripainiotų faktų ir nepatikslintos informacijos, bet kitąkart “bendram išsilavinimui“ to visiškai pakanka. Juk jei rašysi mokslinį darbą, tai ir su rimtais šaltiniais dirbsi, nors… labai tikėtina, kad pirmiau pradėsi nuo to, o ką šiuo klausimu sako vikė?

Nes popierinė gi… na, ji jau spaustuvėje tampa kiek pasenusi, o po kelių metų tinka tik dulkes lentynose rinkti, puošiant interjerą ir sukuriant protingo snobo įvaizdį.

Tad ar kitąkart susimąstėte, kad ne visos raidės tuose internetuose taip savaime ir sugula. Netgi protingiausi programuotojai gali padaryti “lentynas“, gal kai kurie jų, kurie “prie meno“, netgi “kartoninius viršelius“ elektroninei enciklopedijai sukurs, tačiau vis tiek reiks žmonių, kurie atliks tą labai reikalingą ir dažnai nedėkingą darbą – sudės visą informaciją: tekstus, nuotraukas, nuorodas.

Naudojamės, net nežinodami, kas gi tie savanoriai pasišventę troliaignomai ir naminukai, kurie tyliai ir be tikėjimosi padėkos aprūpina mus tuo informaciniu maistu. Bet gal kartais galime pasakyti ir jiems ačiū?

Šiandien aš sakau ačiū Valdui Japertui, kurio komentarus rastumėt ir čia, o nemažai vaizdinės informacijos jis parūpina ir facebook. Būtent jo dėka lietuviškoje vikėje atsirado jau trys straipsniai, paskirti lietuvių garsiosioms ir į Lietuvos buriavimo istoriją įėjusioms jachtoms:

Budys

Tegu (Gulbė)

Žalčių karalienė

Tai jis surinko medžiagą ir ją ten sudėjo, kurių nuorodas įdėjau ir čia. Manau, kad jis yra ir daugiau nuveikęs, bet dar nepričiupau už rankos, o jis ir nepasigyrė. Nesigyrė ir dėl šitų, tiesą sakant, bet tai netrukdo man jį pagirti!

Todėl kai kitąkart vėl kokie žurnalistai nusipezės, kad “pirmąkart va aplink Gotlaną regatą laimėjo Jigy-Jigy SOMI, o ne Žalčių karalienė“ – bus kur besti pirštu. Ir nepasakys, kad “internetuose nerado“ ar “vikipedijoje nerašo“. Nes – dabar jau yra.

Ačiū Valdui Japertui! Šaunuolis!

Komentarų: 13

  1. jo , 1986 metais dalivavau , regatoje, Lietuvos jurininkystes taurei. distancija, Klsipeda-Irbenio sasiauris(aplink dar buvusi plaukiojanti svyturi)-Klsaipeda, kai nuskendo Klaipedos uosto vartuose , taurusas “zalciu karaliene“ , stormas buvo geras, musu carter -30 s/y “galve“ irgi vos nepriskendom, vandeni kibirais semem, vidui ne tik ,kad pajolai plauke, jo buvo iki gultu!!, vazevom i Melinrages pliaza ziuret i ismesta karaliene, pamenu su ja plauke ir Jurgis Kovas. mes tada uzemem 2 vieta,. (turiu diploma ir medali), prie progos galima butu smulkiau aprasyt.. vejo buvo iki 20 m/s, o vatruose stati banga, srove is mariu, o vejas NW…., zalciai per arti siaurinio molo norejo isokti i uosta, tuo metu kai gera jurine praktika sako, kad reikejo ivaziuot i vartus tiesiai is W, nuo priemimo bojos……

    Patinka

  2. na jau tapusi tradicine regata “Zalciu karaliene“ i Gitlanda, gal tuo ir noreta pazymeti pirmaji nugaletoja..

    Patinka

    1. Taip “Žalčių karalienės“ regata būtent tai jachtai atminti skirta. Beje, be tos tarpukario laivės buvo dar dvi “Žalčių karalienės“: O. Kubiliūno drakonas, uragano sudaužytas 1967 m. Ir apie 1972-us parplukdyta lenkiška “taurus“, būtent apie pastarosios nelaimę 1986-ais rašo V. Butkus ir A. Dovydėnas ( http://www.skautai.lt/_juru/pages.php?&id=72 ).

      Patinka

    2. Tik dėl Jigy-Jigy SOMI pergalės pranešimas spaudai kažkodėl buvo pateiktas su teiginiu “pirmąkart tokią regatą laimėjo“. Žurnalistai net nepasivargino pasitikslinti, nes jei jau gauna iš buriuotojų informaciją, tai šie gi žino.

      Patinka

      1. Šiaip gali būti, kad tas pranešimas spaudai buvo teisingas. Prieškarinė spauda rašo apie pergalę, bet Romas “Vėjo3“ žurnale pataiso, jog “Žalčių Karalienė“ pirmoji finišavo, tačiau po perskaičiavimų pergalė atiteko mažiausiai jachtai klasėje.

        Patinka

        1. Iš tiesų, pranešimas gali iš tikrųjų būti teisingas (įdomu būtų detaliau sužinoti – žiū, ir įrašas gautųsi), bet jį teikiant tikrai “Žalčių Karalienė“ buvo pamiršta iš viso. Na, čia LBS narių bėda – jiems nėra istorijos ir tarpukario. Gaila, aišku.

          Patinka

          1. Va ką patys žuvėdai rašo ( http://www.adimoserver.se/adimo4/site/gotlandrunt/web/default.aspx?p=668&l=sv&t=h401 ):

            Svaga, växlande vindar gjorde denna första Gotland Runt segling både händelsefattig och odramatisk. Yachterna klassades efter både den tyska KR-regeln och den internationella Bermudaregeln. Eskaderns minsta yacht, den gotländska Mosca blev, trots att hon kom sist i mål, vinnare enligt KR-regeln. Vinnare enligt Bermudaregeln var Sven Salén i sin Havsörnen.

            Gūglės vertėjas:

            Weak, variable winds made ​​this first Round Gotland sailing both uneventful and undramatic. Yacht are classified according to both the German KR-rule and the International Bermuda rule. Squadron smallest yacht, the Gotland Mosca was, although she came last in goals, winner of the KR rule. Winner of the Bermuda rule was Sven Salén in his white-tailed eagle.

            P.S. “Žalčių Karalienė“ startavo KR klasėj

            Patinka

Parašyk atsiliepimą čia:

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.