Viduržemio jūros akmenų sriuba


Seniai buvo jau receptų? Išalkote? Tuomet – prašom!

Neabejoju, kad girdėję išsireiškimą “išvirti sriubą iš kirvio“, ir dauguma netgi žinote šios sriubos receptą. Pasirodo, kad sriubą galima išvirti ir… iš akmenų! Ir visai ne alegorine prasme, kaip kirvio atveju.

Netikite? Ir tai visai ne pokštas! Anaiptol! Štai kokį receptą radau pateikiamą profesoriaus Predrago Matvejevičiaus knygoje (248p.):

Šia proga ypač verta paminėti “akmenų sriubą“, kurios esu ne kartą ragavęs ir jaučiu pareigą čia aprašyti: iš tinkamos vietos, kur jūra švari ir sekli, paimti du tris akmenis, nei per didelius, nei per mažus, patamsėjusius nuo glūdėjimo dugne, geriausia, kad akmenys būtų akyti – į tas kiaurymes kartais įlenda vienas kitas vėžiagyvis. Tuos akmenis reikia ilgai virti puode, užpylus paprastu, o dar geriau lietaus vandeniu, kol iš akmenų išlįs visa, kas susikaupę paviršiuje ir viduje. Pabaigoje galima įmesti lauro lapą, čiobrelio stiebą, po šaukštą vyno acto ir alyvų aliejaus. Jeigu buvo parinkti tinkami akmenys, ilgai išgulėję jūroje ir persismelkę jos vandeniu, papildomai sūdyti nereikia. Tokią sriubą, žinomą skurdžiose Egėjo, Jonijos ir Adrijos jūros salose, virė pelazgai, ilyrai ir liburnai. Akmenų sriuba tokia pat sena kaip ir Viduržemio jūros pakrančių skurdas.

Mano nuotraukų iš sriubos virimo proceso, savaime aišku, nebus…

Ir nebandžiau aš jos dar virti – gal per gerai, iš tikro, gyvename dabar? Ir kartais besiskųsdami vargais ar nepritekliais jau sunkiai beįsivaizduojame, kas iš tikro yra nepritekliai, kuomet sriubą tenka virti iš akmenų…

Linkiu, kad gyvenimas ar aplinkybės nepriverstų virti tokios sriubos!

Žinoti receptą – verta. Gal ir nepravers, gal pabandysite tik kada įdomumo dėlei.

Skalsaus!

__________

(c) skipper.lt

Parašyk atsiliepimą čia:

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.